Få styr på hvidevarernes strømforbrug og energiforbrug

Næsten alle hvidevareproducenter bryster sig af deres store hensyn til miljøet, og netop derfor kan det være svært at se, hvad der er marketing og hvad der gør en beviselig forskel.

Så her følger en guide til, hvad du skal kigge efter når du leder efter grønnere og mere effektive hvidevarer, så du ikke så nemt bliver snydt.

Hvad skal jeg kigge efter?

EU har introduceret en super smart obligatorisk energimærkning.

Her kan man både se strøm- og vandforbrug i et overskueligt og universelt system. Ethvert produkt får en score fra D til A+++. Som udgangspunkt skal din hvidevare have A++ og opefter for at være rigtig ”grøn”, selvom det naturligvis er individuelt hvor effektiv man ønsker sin vare.

energimærkning-køleskabe

>>Læs mere om miljømærkningen i vores forklaring her.

Andre gode betegnelser er Svanen og EU-blomsten/”Ecolabel”. Disse mærkninger uddeles kun til de mest miljøvenlige produkter ift. Vand- og energiforbrug.

Husk:
Jo større hvidevare du køber, jo mere energikrævende er den typisk. Tænk på dit forbrug – størrelsen og frekvensen af tøjvasker eksempelvis – og find en størrelse, der passer på dét.

Eksempler på energivenlige kup til prisen

Går man igang med at kigge sig omkring på nettet efter en ny maskine, går man næsten med garanti træt efter kort tid. Hver maskine brandes på nye egenskaber, og selv hvis man går efter bare ét enkelt karakteristika som energimærkningen, kan det være svært at finde ud af, hvad en rimelig pris er.

Der er heldigvis mange gode guides til hvidevare-køb, der giver overblik – se f.eks. boligjournalen.dk. Her kåres de bedste vaskemaskiner, og prisniveau, features samt specifikationer sammenlignes.

Boligjournalen bygger på tests fra bl.a taenk.dk.

De mest energieffektive maskiner kan ofte betale sig ind på trods af deres høje pris, men selv hvis de ikke kan, gør du noget godt for miljøet ved at investere miljøvenligt.

Det er desværre ikke alt godt, der betaler sig, men så er samvittigheden i det mindste ren.

Husk:
Du kan med fordel droppe tørretumbleren og lufttørre dit tøj i stedet. Tørretumbleren kan nemlig sagtens være den største energisynder, og det viser sig også på regningen.

Må og skal du have én er det her særligt vigtigt at du har miljøet og energieffektivitet i mente. En tørring kan koste 8kr hvis maskinen ikke er effektiv, men kan nå ned på omkring de 2 kr.

Du kan selv beregne din besparelse, men har du eksempelvis 100 vaske på et år er det 600kr du sparer!

emballage

Hvad med den gamle vaskemaskine?

Husk altid, at uanset om den gamle maskine er meget ineffektiv, er det stadig bedre for miljøet hvis du bruger den så længe den fungerer.

Den høje udskiftning i elektronik er en af de primære grunde til, at IT-skrald hober sig op og ubæredygtige mængder af ressourcer konstant må bruges i fremstillingen af nye produkter.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /var/www/vitaminic.dk/public_html/wp-includes/functions.php on line 3464