Mange studielejemål har svamp og høje radonværdier

Er du klar over, om din kælder er ramt af svamp, og om den giftige luftart, radon, er i dit hus? Hvis ikke, så er vinteren det bedste tidspunkt at tjekke det på. 12 ud af 20 boliger oplever en mængde af radon over grænseværdien, og faktisk bliver et estimeret antal på 300 mennesker hvert år ramt af lungekræft, som sker i forbindelse med netop påvirkningen af radon i hjemmet.  Så måske det var på tide, at du også fik det tjekket?

Relativt få danskere får målt radonværdien i sit hjem.

Det er kun et par tusinde huse hvert år, som bliver tjekket for koncentrationen af giftstoffet – og det på trods af, at Sundhedsstyrelsen estimerer, at mere end omtrent 350.000 husstande i Danmark har for højt et radon-niveau. Er du mon i farezonen for radon-giftstoffet?

crossroad

Det kan du læse mere om herunder.

Sådan tjekker du, om du er i farezonen

Som sagt har relativt få danskere fået tjekket, om de er i risikozonen for radon-indsivning. Heldigvis er det ganske nemt at få gjort – læs mere her om at få udført en professionel måling.

Sørg for at udlejer sikrer, at dit indeklima er i god stand. Vinteren er det bedste tidspunkt at få udført en radon-måling på, dels fordi vi om vinteren lufter mindre ud, og dels fordi et varmere indeklima danner et lille, men målbart sug fra undergrunden. En undergrund, som radon-giftstoffet befinder sig i.

1) Er der radon i området?

Første skridt er at finde ud af, om du bor et udsat sted. Som sagt stiger radon op igennem jorden og ind i dit hus. Men mængden af radon er forskellig fra område til område, og af samme årsag er landets kommuner opdelt i fem klasser. Hos Sundhedsstyrelsen kan du finde ud af, om dit hus er ekstra meget i farezonen.

design

Vigtigt er det dog at notere sig, at blot fordi din kommune er relativt fri, så er det ikke ensbetydende med, at dit hus ikke kan være ramt af radon-indsivning.

Med andre ord er det altid en god idé at få tjekket.

2) Er din huskonstruktion sårbar over for indsivning?

Næste skridt i relation til at vurdere din risiko er ved at kende til konstruktionen af dit hus. Bor du i etageejendom – og ikke i stueetagen, så er du sandsynligvis fri.

Bor du derimod i et normalt hus eller i stueetagen i en lejlighed, så er der større sandsynlighed for, at du befinder dig i farezonen. Af samme årsag er det vigtigt, om du har en kælder eller krybekælder. Luften i disse områder fungerer som et filter for resten af huset, men er derfor også ekstra udsat.

Er huset placeret direkte oven på jorden, er det også i farezonen.

3) Hvornår er bygningen opført?

ude-inde

Først i 1998 blev radonsikring et krav til nybyggeri. Fundamenterne for tidligere bygninger er derfor ikke så lufttætte og er yderligere i farezonen.

Reglerne blev desuden skærpede igen i 2010. Der er dog mange eksempler på bygherrer, som sløser på området, fordi det er svært at tjekke.

Så uanset hvad vil en professionel måling være en god idé via linket tidligere i artiklen.

You may also like...