Miljømærkningen – hvad skal man se efter?

Når man skal ud og købe nye hvidevarer, er det en jungle af manøvrere i.

Mange forskellige informationer og mange forskellige mærkninger af hvidevarerne. Miljømærkningen af hvidevare er fordelt på to hovedmærker. Det er svanemærket og EU energimærkning.

Den vigtigste mærkning når man køber hvidevare er energimærkningen. Dette mærke viser hvor meget den enkelte hvidevare forbruger af strøm. Her finder du fx. en god oversigt over energivenlige opvaskemaskiner.

Energien hvidevaren bruger går ikke alene ud over miljøet, men kan også være hård mod din økonomi. Så om man tænker med pengepungen eller med tanke på miljøet, så er energimærket vigtig at tage hensyn til.

EOCPGu4wvKO15cNJ8f3dldYRx63lck.JL6.encrypt

billede fra lavprishvidevarer.dk.

Det traditionelle europæiske afmærkningssystem

Energimærkningen er EU’s standardiserede markering af hvidevare og elektronik. Energimærkningsordningen er en skal som går fra A til G, den indikerer strømforbruget for det enkelte stykke elektronik, hvor A er markeringen for den maskine der forbruger den laveste mængde energi og G er den maskine der forbruger den største mængde.

Desuden kan energimærkningen A+ og A++ tildeles den maskine der er særdeles energibesparende. Denne ekstra mærkning gælder især for køleskabe og frysere.

Afmærkningen af maskinerne er lovpligtig og den er efterhånden nærmest umulig at overse. Som oftest vil markeringen både være på selve produktet og på den enkelte info og pris omkring varen. Markeringen er dermed som regel tilgængelig både i købssituationen, men også efter flere års brug, hvis ikke mærkatet er blevet fjernet.

For maskiner, der bruger løbende vand (altså ikke bare et strygejern), er maskinens vandforbrug også inddraget i energimarkeringen. Det vil sige at fx vaskemaskiner med et A energimærke forbruger mindre strøm og vand end maskiner med lavere energimærkning.

Ud over selve kategoriseringen af energiforbruget, kan man også aflæse en lang række andre egenskaber ved maskinen på den lovpligtige energimærkning.

KWh/annum er det gennemsnitlige forbrug af strøm, hvor kWh står for kilo watt timer, som er en betegnelse for hvor meget strøm den bruger i timen.

Der er også to figurer med en angivelse af lyd og db. Dette viser hvor meget støj vaskemaskinen frembringer ved henholdsvis normal vask og centrifugering.

De tre sidste markeringer er henholdsvis, hvor meget vand den udleder, hvor stor kapacitet af vasketøj maskinen kan rumme og en energimærke lignende skala, der forklarer maskinens evne til at tørre tøjet. Alle disse forklarer tilsammen, hvor mange ressourcer der bruges og dermed i sidste ende, hvor mange penge du skal bruge per vask.

Svanemærket, et supplement til energimærket

Svanemærket er en anden type energimærkning. Forskellen på svanemærket og det almindelige energimærke er, at svanemærket generelt er svære at blive tildelt. Det almindelige energimærke er lavet således at det er nemt at mærke alle typer hvidevare, dermed kan kvaliteten af kontrollen af hvidevarerne også svinge.

”Svanens kriterier for hårde hvidevarer fokuserer først og fremmest på kravene til maskinens brug, hvor den største miljøbelastning opstår. Svanen kræver desuden, at produktet bliver testet på akkrediterede testlaboratorier for at sikre korrekt mærkning. På den måde sikrer vi, at forbrugeren nemt kan træffe et valg, der er godt for både miljøet og egen pengepung,”
siger Thomas Christensen, som er projektleder i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket kan derfor bruges som en ekstra garanti for at varen er energibesparende.

Læs mere om miljømærkning af hvidevarer her.

You may also like...