Sådan lægger du et simpelt budget

Vi er dårligere end vi tror til at estimere vores forbrug, så for langt de fleste af os giver de kedelige minutter i et excel alligevel mening. Vi har simpelthen brug for de rå data sort på hvidt for at træffe valg der stemmer bedst overens med vores økonomi – hvadenten vi er studerende med evigt tomme kontoer sidst på ugen eller granvoksne voksne med mere økonomisk ansvar.

Her er en række bud på  løsninger, der hverken er teknisk krævende eller langsomme.

IMG_2410

Det er ikke uden grund at budgettering har et dårligt ry: kategorierne vi bruger er ofte for mange, vores forbrug for varierende måned til måned og indtastningen for kompleks. Derfor kan man bruge en mere fleksibel og simpel teknik som “50/20/30”-metoden, der har vundet frem på nettet.

50: Hold dine faste udgifter under 50% af din indkomst. Selvfølgelig er det nemmere sagt end gjort, især hvis man har stiftet familie, men det er ikke umuligt. 50% er en fremragende grænse, fordi det giver dig stor fleksibilitet og mulighed for at spare op, betale lån af eller bruge lidt ekstra alt afhængig af, hvordan din måned ser ud.

20: Når du har et loft over dine faste udgifter, bør du også lave et loft over dit fribeløb. Uanset din indkomst er 20% et godt ideal for pengene du bruger på dine valgte månedlige prioriteter. Hvis du afbetaler gæld, så sikr dig at de 20% dækker mindst din minimums-afbetaling – og helst mere. Hvis du ikke kan overskue at afbetale eller spare op for 20% hver måned, så start med en lavere procentdel og øv dig på at sætte pengene til side mens du arbejder dig op mod de 20%. PS: Hvis du sparer op for de 20%, så tjek app-afsnittet i denne blog).

30: De resterende 30% inddeles herefter i et ugentligt budget. Det kunne gå på restaurantbesøg, fødselsdage, støtte til et godt formål eller en aften i byen. Beregn, hvor meget der er tale om i de 20% månedligt, og divider med antallet af uger. Husk at tælle halve uger med halvt- nogle måneder er længere end andre.

Tag apps seriøst

IMG_2413

Mange apps være til stor hjælp. Tag Pennies for eksempel – her får du et utrolig strømlinet og simpelt værktøj til at se, hvordan nye køb påvirker dit restbeløb dagligt og månedligt. Den fungerer fint i kombination med 50/20/30-metoden da den giver dig det daglige budget efter det ugentlige budget du har fastsat de 30% efter. Smart, ikk? Bruger du MobilePay eller har din bank som app er det super nemt at tilføje udgifterne efter købet – ingen brug for bon’er eller febril indtastning i butikken.

Se også: Lunar Way

Den nye rebel inden for den alt for stagnerede teknologiudvikling på bank-fronten, Lunar War, er i gang med at revolutionere bankappen. Bankerne, der har rekordlav tillid efter bankskandalerne ramte medierne, har indtil nu blot tilbudt en uddateret net-bank. Med Lunar Ways løsning får du derimod budgettering, bank og betaling alt i én. Lunar Way tilbyder et gratis kontaktløs Visa Debit, og det er alt du får brug for uden for app’en. Intet filial, intet papirarbejde og intet NemID. Endelig! Du kan så tilsidesætte dine penge (samt se statistik for dine udgifter) i appen efter skræddersyede opsparingsmål. Supporten får du fat i efter få minutter – tryk bare på chat-ikonet i appen. Det er endnu nemmere end at cykle ned i din lokale bank. Og de manglende udgifter til leje af lokaler går så på din brugeroplevelse. Lunar Way er sandsynligvis kun den første i rækken af nye alternativer til den gammeldags bank, men indtil videre er det den mest velfungerende også, så tag et kig.

Bliv forsikret

En del af det med at få styr på økonomien, er at få styr på forsikringer, så man ikke ender med at stå dårligt økonomisk efter en ulykke eller uforudset hædelse. De mest basale er:

  • Indboforsikring (Alle, der bor alene og er over 21 år er ikke dækket af forældrenes forsikring her)
  • Arbejdsløshedskasse (A-kasse)
  • Ulykkesforsikring
  • Rejseforsikring

Indboforsikringen

Indboforsikringen afhænger af hvor meget haben-gut man omgiver sig med. Her er der mange penge at spare ved at downsize, og have et “billigere” hjem.

Har du ikke længere indbo for et stort beløb skal du sørge for at få nedjusteret og tilpasset forsikringen på indbo, så det passer med det forsikrede beløb, og det samme gælder naturligvis hvis du køber dyre ting til boligen.

Find en A-kasse

Vi danskere har én af de højeste skattetakster og ét af de bedste (hvis ikke det bedste) sociale sikkerhedsnet i verden. Så benyt dig af det – det er trods alt også finansieret af dine skattepenge og hvis du allerede betaler for det, har du ikke noget at miste.

Én af disse særlige fordele i Danmark er A-kassen, der sikrer en indkomst hvis du mister dit job, står arbejdsløs efter endt studium, etc. Hermed sikrer du dig en højere sats end kontanthjælpen for et lavt månedligt kontingent – der ofte kan købes sammen med medlemskab af en fagforening til nedsat pris. Husk på, at a-kasserne er til for dig – de er statsstøttede og kan betale sig at være med i. Du finder en guide til de billige a-kasser på Fagmagasinet.dk.

Ulykkesforsikring

Ulykkesforsikringen er også vigtig hvis uheldet er ude, og den kan evt. suppleres med en livsforsikring, hvis du har en ægtefælle eller børn, som i tilfælde af dødsfald står i en stram økonomisk situation.

Det er noget de færreste tænker på, men her kan du får et lille månedligt beløb forsikre dig, så du selv ved dødsfald i nærmeste familie står stærkt. Det vil altid være en vanskelig tid, så at få styr på det økonomiske er særlig vigtigt.

Rejseforsikring

Sidst men ikke mindst er der rejseforsikringen. Mange af os minimalister og folk der nyder et simpelt liv nyder også at se verden, og det er vigtigt at være godt forsikret i den henseende. Sørg for at der er en fornuftig balance mellem det du tager med på rejsen og forsikringen, og sørg også for at du altid kan komme hjem (hurtigt) hvis du rammes af sygdom eller der er andre i din familie der rammes af sygdom.

You may also like...