Sådan laver du en god hipster-kaffe

De seneste ti år har Danmark oplevet en mindre revolution inden for kaffekunsten. Danmark har længe været i top 5 over lande med største forbrug af kaffe per indbygger.

coffee

På trods af at vi har drukket så meget kaffe har den længe været af ringe kvalitet. De seneste år er flere smarte kaffebarer vokset frem, som fokuserer på at servere kaffe af højeste kvalitet. Kunsten at brygge en ordentlig kop kaffe kan ofte virke kompliceret og uoverskuelig.

Frygt ej, her kommer en kort introduktion til, hvordan du i hjemmet kan lave kaffe af høj kvalitet, som er på niveau med mange kaffebarer.

De tre vigtigste ting at huske på, når man skal lave god kaffe er:
1) kværn din egen kaffe (og gerne med bønner af høj kvalitet og nyrestede)
2) sørg for at dit bryggeudstyr er af ordentlig kvalitet
3) sørg for at rense dit udstyr efter brug.

Hvis du ikke har tid at sætte dig ind i kaffekunsten, kan du kontakte firmaer som kaffeimperiet.dk, der lever af at rådgive om kaffe, og hjælpe virksomheder med at få smage helt rigtigt i automaten eller på kontoret!

Kværn hele nyristede bønner for et optimalt produkt

Man kan let undervurdere betydningen af at kværne sin egen kaffe.

bønner

De formalede bønner man kan købe i forskellige butikker har, på trods af vakuumpakningen, mistet de fleste af smagsnuancerne. Ofte kan selv dyre bønner have mistet meget af sin smag. Kaffekværne fås i mange udgaver og i mange prisniveauer. Wilfa har lavet en kaffekværn, jeg personligt er meget tilfreds med. Det er en kaffekværn i den billige ende, men som klarer processen bedre end mange af de dyrere kværne.

Wilfa er kendt for at lave holdbare motorer og blade i fx blendere, men deres kaffekværn er verdenskendt for dens resultat til de billige penge.

Se mere om Wilfa og køkkenmaskiner hos Boligjournalen.

Barista verdensmesteren Tim Wendelboe udtalte:
“Wilfa Kaffekværn er en exceptionel god kaffekværn med justerbare indstillinger, som passer til brygning af alle typer kaffe. Det er derfor, jeg bruger Wilfas Kaffekværn for at lave verdens bedste kaffe derhjemme”.

Det rette bryggeudstyr er essentielt, men behøver ikke at ruinere dig.

Er du ude efter en kop rigtig lækker espresso, cafe latte, en cappuccino eller lignende, så er en god espresso maskine essentiel. Espresso maskiner kommer ligesom kaffekværne i mange forskellige prisklasser.

hjerte

Man skal dog være meget varsom når man køber sig en espressomaskine. Mange af lavpris maskinerne kan simpelthen ikke klare opgaven ordenligt, og kan dermed være spild af penge.

Køb derfor kun en espressomaskine, hvis du er villig til at bruge over 2000 kroner på den. For de penge kan man få et udmærket produkt, ikke et professionelt produkt, men et produkt som på mange måder er lig mange kaffebarers.

Min anbefaling af den semi-professionelle espressomaskine er DeLonghi Magnifica S. Den er en velfungerende allround espressomaskine, med indbygget kaffekværn og mælkeskummer.

Den simpleste måde at få en fantastisk kop kaffe

Hvis det virker for uoverskuelig at gi’ sig i kast med en espressomaskine er der heldigvis et billigt og fantastisk alternativ. Aeropressen, som er min nuværende foretrukne måde at brygge den simple kop sort kaffe, er ikke alene let anvendelig, let at rense og billig. Den laver også en kop rigtig god sort kaffe.

Kombinerer du Aeropressen med en kaffekværn som Wilfas kan man opnå et vidunderligt resultat. Aeropressen kan lave noget der ligner en espresso, så hvis du gerne vil lave caffe latte eller cappuccino er denne også et alternativ.

Du skal selvfølgelig også have en mælkeskummer før at det kan lade sig gøre, da den ikke medfølger Aeropressen. Aeropressen kan IKKE erstatte espressomaskine, da espressomaskiner brygger med et langt større tryk (målt i bar) end Aeropressen.

Det den dog kan er at lave en god kop sort kaffe, og den kan også fungere i en billig udgave af en caffe latte eller cappuccino. Den laver dog ikke espresso som firmaet bag Aeropressen selv påstår.

Gode råd til at frembringe en endnu bedre kop kaffe:

At skaffe en kande med filter, der fjerner smagen af kalk fra vandet du bruger til kaffen.
At købe ny ristet kaffebønner, gerne fra kaffebarer. Hvis man køber bønner i almindelige butikker, bør man tjekke produktionsdatoen. Køb ikke bønnerne, hvis produktionsdatoen er mere end 2-3 måneder gammel.

Fra at du har kværnet dine bønner til at du brygger med dem, skal der helst ikke gå mere end 30 – 60 sekunder.
Rens din maskine, kaffekværn eller beholder du har din kaffe i.

Kaffe efterlader megen smag, og undgår man at rense sine redskaber bliver kaffen bitter og dårligere. Vil du fortsat bruge din almindelige kaffemaskine kan du stadig opnå et bedre resultat ved at rense. Brug fx dette rensekit fra Siemens.

Skal du selv varme vandet (fx ved brug af Aeropress) er det vigtigt at vandet ikke overstiger 93 grader celsius, da vandet så skolder kaffen.

Køb gerne en elkedel med indbygget termometer. Fx denne Bosch TWK8611P som har fire temperatur trin, hvor den ene er 90 grader (perfekt til kaffebrygning). Denne elkedel er kåret af forbrugerrådet som bedst i test.

Nyd den i godt selskab

Så mangler du blot det perfekte hjørne i lejligheden/huset, til at nyde din kop kaffe.

Personligt kan jeg gode lidt at nyde den for mig selv i en god stol. En af mine drømmestole er Oksestolen:oksen

Den er dog noget pebret (ca. 50.000), så hvis du som jeg mangler de sidste 45-46 kilo til at købe den, så findes den også på nettet som kopi eller redesign 🙂

You may also like...