Skal jeg få barn mens jeg studerer?

Har du gået med tanken om at få børn, mens du studerer? Men så alligevel tænkt, at du venter, til du er færdig med studiet, så du har flere penge mellem hænderne og mere tid tilovers?

Måske skal du bare springe ud i det…

“Drop spekulationerne, få børn, når du har lyst.”

Sådan lyder i hvert fald opfordringen fra fagforeningen DJØF og studievejlederen Sarah Barfoed MacIntyre i et interview med Århus Universitetsavis UNIvers.

baby

Foto fra naturebaby.dk.

Fordele og ulemper ved at få børn under studie

Sarah Barfoed MacIntyre, der vejleder gravide studerende, siger fx. til avisen, at der er både fordele og ulemper ved at få børn undervejs i et studie.

Det kan måske være nemmere at planlægge din tid, når du er studerende, men der er samtidig store økonomiske fordele ved at vente, til du er ude på arbejdsmarkedet og ikke længere på SU.

Derfor mener hun ikke, man bør spekulere alt for meget over, hvad der er bedst og smartest for ens professionelle karriere. I stedet skal man planlægge børn efter sit privatliv.

Økonomisk støtte og barsel under studie

Du kan søge om at få ekstra SU (fødselsklip), hvis du får barn, mens du studerer på en videregående uddannelse.

Denne SU kan du også få, selvom du har brugt alle dine almindelige SU­klip.

Som mor kan du få op til 12 måneders ekstra SU klip, mens du som far kan få 6 måneders ekstra klip.

Der gælder nogle særlige regler for, hvornår du kan søge om at få din ekstra SU udbetalt, og du må fx. ikke modtage andre offentlige ydelser, mens du modtager din SU.

I denne periode behøver du ikke være studieaktiv, så du kan fokusere på at passe dit barn.

Du kan læse meget mere om barsel og økonomisk støtte til gravide studerende på Uddannelsesministeriets særlige side om emnet.

Hvad koster det at få baby?

Selvom du kan få ekstra støtte, når du bliver gravid som studerende, er det en god idé at spare op, før babyen kommer til verden. Med en lille baby følger nemlig en del nødvendigt babyudstyr. Og det koster altså en del ­ også selvom du køber brugt.

En undersøgelse fra Samvirke viser fx., at udstyr til barnet første leveår koster mellem 11.330 kr. og 38.429 kr. (afhængig af om du køber nyt eller brugt).

Det er derfor ikke underligt, at studerende med børn hører til den gruppe, der står tilbage med den største studiegæld efter endt uddannelse. Men hvis du har styr på økonomien, før du får barn, skal det nok gå fint.

You may also like...