Støjreducerende headset – bedre koncentration

Som studerende sidder jeg tit og arbejder på en opgave på skolens fællesarealer, på en cafe eller på biblioteket. Det er rigtig gode miljøer til at sidde og arbejde i, der er bare et problem ved dem, og det er støj. Så tænker du nok: “støj på biblioteket, det skulle der da ikke være?” Og nej, det skulle der ikke, og det er der. Folk har ingen respekt!

Støj er et virkelig stort problem, når det kommer til koncentrationsevnen.

Mangel på koncentrationsevne kan føre til stress, da man kan føle, at man ikke får fordybet sig nok i en opgave og på den måde mærker, at tingene hober sig op.

Støj kan forstås på mange måder, men støj i denne sammenhæng er ikke ensbetydende med høj musik, folk der råber, eller håndværkere der arbejder. Det er selvfølgelig også helt sikkert stressende, men dette er alle de små lyde, som vi måske ikke helt lægger mærke til, men som alligevel kan være en stor stressfaktor.

Når man sidder på skolen, på en cafe eller på biblioteket, er disse lyde overalt. En der taster løs på tastaturet, en der sidder og snakker i telefon, en telefon der ringer, en der hører for høj musik i sine høretelefoner, folk der snakker. Denne subtile larm kan være forstyrrende, og til tider stressende for os.

Med hvad kan vi gøre for ikke at blive påvirket af alle de lyde? Og i sidste ende, hvad kan vi gøre for ikke at få stress af dem?

Støjreducerende headset

Støjreducerende headset er et godt svar.

Med sådan et på ørerne kan man nemlig sidde helt uforstyrret og arbejde. Man kan høre den musik, man bedst kan lide uden at blive generet af andet støj fra omverdenen.

Der findes flere former for headset, og de reducerer støjen på flere måder, både aktivt og passivt, men hvad er godt, og til hvem?

In-ear høretelefoner 

Hvis vi starter med den passive støjreduktion, er in-ears høretelefoner, der sidder inde i ørene. Disse er gode til dig, som slet ikke vil høre, hvad der foregår omkring dig, men udelukkende din musik.

Ulempen ved disse slags høretelefoner er, at man oftest ikke kan have dem i ørerne så lang tid ad gangen, da de enten er for små og falder ud eller er for store og ender med at gøre ondt. Derudover kan disse høretelefoner også øge chancen for høreskader, da musikken bliver blæst direkte ind i ørerne

Over-ear hovedtelefoner

Disse hovedtelefoner sidder ud over øret, næsten ligesom en kop. Med disse er du garanteret ikke at høre noget som helst andet end din musik, eller det opkald du er ved at foretage.

En ulempe kan være, at det kan blive utroligt varmt at have over-ear hovedtelefoner på i længden. De lukker virkelig af for alt udefrakommende, også luft.

On-ear hovedtelefoner

Til sidst findes der on-ear hovedtelefoner, som sidder som en pude oven på ørene.

Disse kan være lidt mindre klodsede og store at se på i forhold til over-ear hovedtelefonerne, men de kan derimod heller ikke lukke lige så godt af for støj udefra.

Active Noise Cancelling

De fleste headset er gode til at lukke af for den mindre støj, men hvis man vil have et headset, hvor man ikke skal tænke på motorvejen, håndværkerne der arbejder, eller naboen der hører alt for høj musik, så skal man investere i et headset med aktiv støjreduktion (også kaldet active noise cancelling, eller bare ANC).

Et headset med ANC har mikrofoner til at opfange støjen udefra og derefter afspille en modlyd, som fjerner støjen.

Det er effektivt, hvis man ønsker at sidde og arbejde i fred og ro, hvor end man befinder sig, og kan i sidste ende være med til at forebygge stress.

Et headset af en eller anden art kan mindske stress hos mange, der er forstyrret af støj, og de kan øge effektiviteten af ens arbejde. Og der er heldigvis noget for enhver.

Artiklen er skrevet med inspiration fra Peecee.dk, som har meget mere om høretelefoner.

You may also like...