Få styr på strømforbrug og energiforbrug

Her i starten af 2018 vil vi se lidt på, hvordan du kan blive mere miljøvenlig i det nye år.

Vi ser på energimærkning / strømforbrug og nogle tips til, hvordan du kan sænke el- og vandforbruget.

Forstå energimærkningen

Næsten alle hvidevareproducenter bryster sig af deres store hensyn til miljøet, og netop derfor kan det være svært at se, hvad der er marketing og hvad der gør en beviselig forskel.

Så her følger en guide til, hvad du skal kigge efter når du leder efter grønnere og mere effektive hvidevarer, så du ikke så nemt bliver snydt.

EU har introduceret en super smart obligatorisk energimærkning.

Her kan man både se strøm- og vandforbrug i et overskueligt og universelt system. Ethvert produkt får en score fra D til A+++. Som udgangspunkt skal din hvidevare have A++ og opefter for at være rigtig ”grøn”, selvom det naturligvis er individuelt hvor effektiv man ønsker sin vare.

energimærkning-køleskabe

>>Læs mere om miljømærkningen i vores forklaring her.

Andre gode betegnelser er Svanen og EU-blomsten/”Ecolabel”. Disse mærkninger uddeles kun til de mest miljøvenlige produkter ift. Vand- og energiforbrug.

Husk:
Jo større hvidevare du køber, jo mere energikrævende er den typisk. Tænk på dit forbrug – størrelsen og frekvensen af tøjvasker eksempelvis – og find en størrelse, der passer på dét.

Går man igang med at kigge sig omkring på nettet efter en ny maskine, går man næsten med garanti træt efter kort tid. Hver maskine brandes på nye egenskaber, og selv hvis man går efter bare ét enkelt karakteristika som energimærkningen, kan det være svært at finde ud af, hvad en rimelig pris er.

Der er heldigvis mange gode guides til hvidevare-køb, der giver overblik – se f.eks. boligjournalen.dk. Her kåres de bedste vaskemaskiner, og prisniveau, features samt specifikationer sammenlignes.

De mest energieffektive maskiner kan ofte betale sig ind på trods af deres høje pris, men selv hvis de ikke kan, gør du noget godt for miljøet ved at investere miljøvenligt.

Husk:
Du kan med fordel droppe tørretumbleren og lufttørre dit tøj i stedet. Tørretumbleren kan nemlig sagtens være den største energisynder, og det viser sig også på regningen. En tørring kan koste 8kr hvis maskinen ikke er effektiv, men kan nå ned på omkring de 2 kr.

Du kan selv beregne din besparelse, men har du eksempelvis 100 vaske på et år er det måske 800kr du sparer per år!

emballage

Spar på vandforbruget

Et andet sted du bør sætte ind er på vandforbruget i husstanden.

Vand er en knap ressource, og det mærker vi lidt mindre her i Danmark, fordi vi har så lækkert og rent drikkevand i hanerne. Men det er ikke en selvfølge, og særligt i haven, er det en god ide at tænke miljøvenligt.

Fx. kan du vælge at opsamle regnvandet i haven, så det kan genbruges til at vande havens træer og blomster.

Det kræver lidt udstyr, som er en engangsinvestering, for at kunne opsamle de fine dråber. Hos Regnvandstanken.dk finder du gode guides og regntønder, som kan klare opsamlingen.

regnvand

Opsamling af regnvand giver rigtig god mening, for det er ofte i haven at vi bruger rigtig mange liter vand. Det gælder også når bilen skal vaskes eller der er vandkamp i sommermånederne.

Tips til at spare på vandet

Her er nogle tips du hurtigt kan implementere, for at spare på vandet i dagligdagen:

  • Sluk vandet når du børster tænder
  • Brug balje når du vasker op, frem for at lade vandet løbe ved afskyldning
  • Afkøl drikkevand i køleskabet, så du undgår at lade vandet løbe for at blive helt koldt
  • Undgå karbade og lande brusebade
  • Brug de korte programmer med lav temperatur ved opvaskemaskine og vaskemaskiner
  • Tjek at ingen haner og toiletter “løber”.
  • Brug det lille skyl i toilettet, ofte klarer det både de mindre og større opgaver 🙂

 

You may also like...