Husk miljøet og backuppen af musik på ekstern disk

Langt det mindste af det vi køber har vi egentlig brug for. Vi køber musik på plader, discs og cd’er, som vi kunne vælge at købe digitalt. Alligevel virker det som om vi ikke kan undvære vase nr. 23, når vi står i butikken.

Og det er ingen tilfældighed.

I dag ser den gennemsnitlige amerikaner så mange reklamer hver dag som man ville have set i en livstid for 50 år siden.

Vi kan ikke lide tanken, men den enorme mængde af reklamer har en indflydelse på vores tænkning, og er et nøgleelement i vores forbrugerkultur – ikke mindst som musikere og musikelskere.

foto

Motiverede af reklamerne bliver vi ført af indkøbscentrenes strategisk udvalgte sti til et produkt vi efterhånden selv tror vi har brug for. Heldigvis har vi et forsvar, som reklamebranchen ikke har regnet med: eftertanke.

At stoppe op og spørge os selv: ”Har jeg virkelig brug for ……?”. Hvor stammer lysten fra? Hvor lang tid har jeg tænkt mig at beholde det? Hvordan er det fremstillet og hvordan vil jeg skille mig af med det igen? Hvad og hvem går mine penge til?

Vi kan ikke argumentere med global opvarmning er et problem som vi bør tage alvorligt – om ikke andet så hjælpe dem, der rammes af konsekvenserne.

Tragisk nok rammer de voldsommere vejrforhold og naturkatastrofer ikke de skyldige særligt hårdt.

LÆS OGSÅ: energirigtige hvidevarer til køkkenet.

Vi kan sidde trygt i vores udestuer imens naturkræfterne slår sig løs på Filippinerne. Og selv når de rammer os har vi midlerne til at genopbygge. Denne uretfærdighed betyder, at der opstår en mærkelig forskydning. Vi kan ikke se vigtigheden af at nedsætte vores forbrug, for vi ved sjældent hvor vores produkter kommer fra og hvor de ender når vi udskifter dem. I vores lineære system – udvinding, fabrikation, salg, forbrug og afskaffelse ser vi kun de 2: salg og forbrug.

Vi har muligheden for at vælge at købe eller ej. Specielt når det gælder musik er det let at lægge det digitalt, og ikke købe plastik i store mængder. Ofrene for vestens forbrug kan ikke gøre fra eller til: de bliver uretfærdigt ramt.

Nye trends omkring downsizing og omtanke

En ny trend vokser markant i disse tider, hvor vi begynder at stille spørgsmålstegn ved vores forbrug: minimalisme. Fænomenet går også under begreberne ”downsizing”, ”simple living”, ”antimaterialisme” eller ”antikonsumerisme”.

Utroligt nok bruger vi flest penge og mest tid på det, der af færrest ses som essentielt. Hvis man ærligt spørger sig selv de førnævnte spørgsmål kan det vise sig at man kan prioritere bedre. Den nye iPhone vil måske give mig mindre tid til mine venner, og måske vil jeg hellere rejse end købe den dyre computer. Her er genbrug et godt, miljørigtigt alternativ.

Hvis man f.eks er studerende vil en brugt PC lette i budgettet. Den kan nemt købes på DBA eller refurb.dk, hvor den kan købes med 1 års garanti. Dette spørgsmål (og tankegangen der følger med) kan være altafgørende. Hvis ikke for os, så for andre.

storage on external harddisc

storage on external harddisc

 

Husk backup enten offline eller i skyen

Du skal dog bare huske, at hvis du downsizer og lægger alt digitalt, skal du ikke glemme at lave din backup på en ekstern harddisk. For det er rigtigt vigtigt at have et lag af sikkerhed på storage, så man ikke mister sine digitale filer, når man skiller sig af med de fysiske ting og stiller sin lid til IT ift. at gemme sine ting.

Der er flere muligheder:
Du kan købe en miljørigtig ekstern harddisk her.
Du kan også få både Mac og Windows backup her: Onlime.dk

Minimalisme er en livsstil, som udfordrer den amerikanske drøm – og som musikere bør vi gå foran. Man har indset at lykke ikke kan findes i ting, og søger derfor at eliminere det overflødige for at få plads til det essentielle.

For nogle betyder det, at man skriver sit jordiske gods op på en liste, som ikke må overskride 100 ting. Det, der ikke prioriteres højt nok til listen doneres eller sælges. For andre betyder det en regelmæssig indkøbsfaste.

Det kan også være noget helt andet – så længe man eliminerer det overflødige og får plads til det essentielle. Det er også individuelt, hvad der er essentielt.
Det kan f.eks. være familie, donationer, en stille eftermiddag med en god bog og en kop kaffe, venner, rejser, humanitært arbejde eller festivaler – eller blot det at lægge sin musik i den digitale sky.

You may also like...