Tips til nyuddannede med iværksætterdrømme

Når specialet er afleveret begynder arbejdssøgningen..

..eller man kan gribe chancen for at starte sin egen virksomhed!

Mens man er studerende er man vant til at leve på en lav indtægt (S.U.), så det er god timing for at blive selvstændig, da man allerede er vant til den lave indtægt, som ofte følger med de første år ved virksomhedsopstart.

Her er nogle tips der kan hjælpe dig i gang, hvis du render rundt med en iværksætterdrøm i maven.

jump

Søg en mentor

Mange forveksler begreberne mentor og coach.

En coach er typisk en person der er god til at stille de rette spørgsmål, for at hjælpe dig med at definere og opnå dine drømme og mål.

En mentor derimod en person med erfaring indenfor noget af det, som du ønsker at beskæftige dig med. Derfor kan en mentor udfylde en anden rolle end coachen, som har mere fokus på direkte rådgivning og sparring.

Du kan tænke en mentor, som en person der er der hvor du selv ønsker at være om fx. 20 år.

En sådan person har en god portion erfaring, og vil kunne hjælpe dig konkret med problemstillinger og valg, mens coachen mere hjælper dig gennem at mønstre motivation og definere dine egne mål.

Husk a-kassen

Danmark har en lang historie med et særlig samfunds-sikkerhedsnet, som betyder, at man for et lavt månedligt beløb kan sikre sig en indtægt, hvis karrieredrømmene glipper for en periode.

Det betyder også, at du som selvstændig har mulighed for at skabe dig et sikkerhedsnet ved at melde dig ind i en a-kasse der matcher dine behov.

A-kasser der forsøger at tjene alle, kan være udmærkede, men dér er væsentligt mindre relevant hjælp at få til netop de udfordringer der særligt knytter sig til iværksætteri.

Krifa Erhverv tilbyder en række fordele til netop unge iværksættere. Det er fx. tilbud på forsikringer, personlig karierresamtale, webinarer om virksomhedsstiftelse og hjælp til en række juridiske udfordringer.

Mange selvstændige er ikke medlem af en a-kasse, og det er ofte blot fordi de ikke er bekendt med systemet, for netop som iværksætter er der utrolig mange fordele ved at gøre brug af dette.

Det er fx. en god ide at gøre brug af netværksarrangementer og juridisk hjælp, som tilbydes gratis i forbindelse med et medlemsskab hos Krifa Erhverv.

shop

Hav styr på fristerne

Hvis du vil have dagpenge fra dag ét istedet for at vente gennem en måneds karenstid (og hvem vil ikke det?), så bliver du nødt til at søge a-kasse senest et halvt år inden færdig uddannelse. De færreste studerende har job umiddelbart efter endt uddannelse, så A-kassens dagpenge betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om din økonomi mens du søger arbejde.

Hvis du ikke får søgt A-kasse inden det halve år er gået, er det afgørende at du får ansøgt om A-kasse inden de første to arbejdsløse uger er gået – ellers kan du nemlig ikke søge A-kasse med baggrund i dit studieforløb. Og det er drønvigtigt, at man søger på baggrund af sit studie – her får man nemlig nedsat eller endda gratis kontingent.

En bog du bør læse

Selvom du måske ønsker en pause fra bøgerne, så er der særligt en bog du simplethen bør læse, før du starter en virksomhed i 2017.

En bestseller, som vi synes bør være på din Kindle eller bogreol:

Eric Rice, The Lean Startup

the-lean-startup-book-cover__large

Den lærer også hvordan man hurtigt og billigt tester en ide, så man ikke får investeret for meget tid og penge i en ide, før man har en tilkendegivelse fra branchen om at den har et potentiale.

Det er ikke for ingenting, at den er blevet topseller flere år i træk på New York Times bogliste, som er et rigtig godt sted at finde gode bøger, som dels er letlæst og samtidig har et stærkt og klart budskab, som er kommunikeret på en måde så alle kan forstå det.

You may also like...