Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne grønsager

For mange af os hænger “det simple liv” sammen med at (gen)opdage glæden ved stilheden i naturen, hvor man har mulighed for at komme helt ned i gear. Men hvordan ser det ud anno 2017, for os der bor midt i byen?

Har du grønne fingre og et ønske om at dyrke dine egne grøntsager i haven? Eller vil du gerne spare penge på udgifterne til friske grøntsager fra supermarkedet?

Læs med her, hvis du gerne vil i gang med at dyrke dine egne grøntsager!

Det er en god måde at komme helt ned i gear i løbet af ugen!

groensager

Plant flere grøntsager sammen

Der er bare noget helt fantastisk ved at kunne servere hjemmedyrkede grøntsager lige fra baghaven! Grøntsagerne smager oftest bedre, og så er det ret unikt at vide, at man selv har dyrket og passet dem. Et godt tip til at udnytte pladsen – og jordens næringsstoffer –  i baghaven bedst muligt er at plante forskellige grøntsager sammen.

Det er nemlig forskelligt, hvilke stoffer i jorden de trækker på, og nogle grøntsager komplimenterer hinanden fortrinligt! Det gælder for eksempel jordbær og hvidløg. Det lyder måske som en lidt mærkelig kombination, men af flere forskellige årsager gror de rigtig godt sammen!

Og det er jo bare én af de mange smarte kombinationer!

Start med grøntsager, som er nemme at passe

Hvis du er ny i haveverdenen, er det en god idé at starte ud med nogle grøntsager, som er nemme at passe. Så holder du gejsten oppe, da du er rimelig sikker på at få succes med projektet fra starten af.

Desuden er det smart at vælge de ”nemme” grøntsager, hvis ikke du har så meget tid. Sådan nogle som kartofler, løg og squash er alle supernemme at passe, da de ikke er særlig kræsne i forhold til mængden af vand, og desuden kræver de ikke at blive taget op, så snart de er høstklare.

Det betyder, at du snildt kan være væk hjemmefra i nogle dage – faktisk helt op til uger – uden at du behøver bekymre dig om grøntsagerne derhjemme.

Og så kommer du hjem til friske løg, squash, kartofler eller noget helt fjerde!

Spar penge og spar på vandet med regnvand

Opsamling af vand er altså både godt for miljøet, din pengepung og for planterne selv! Det klares typisk med en regnvandsbeholder, som opsamler vandet, så det kan bruges i have efterfølgende:

regnvandstank

Hvis du gerne vil have gang i køkkenhaven for at spare penge, skal du med omhu vælge de grøntsager, du dyrker. Løg er for eksempel rigtig nemme at dyrke, men du sparer ikke vanvittigt meget ved det, hvorimod bær er langt dyrere at købe i butikkerne.

Det samme gælder almindelig hovedsalat, så hvis du overvejer dit valg af grøntsager lidt nøjere, kan der altså være rigtig mange penge at spare. Desuden er det en fremragende idé at bruge regnvand til vanding både inde og ude.

Rigtig mange planter kan ikke for godt tåle den kalk, som er i rent postevand, og vil derfor meget hellere have regnvand.

Desuden er det bedre for miljøet, da vi i forvejen belaster vores grundvandsdepoter rigtig meget. Sidst, men ikke mindst, er der ingen grund til at bruge penge på postevand til at vande dine grøntsager, når der kommer masser af vand ud af den blå luft!

You may also like...